fbpx
Selecteer een pagina

Mooie baarden verdienen aandacht en aandacht kost tijd.

Hoewel het waar is dat sommige mannen van nature een betere baard kunnen krijgen dan andere, is een werkelijk geweldige baard het resultaat van de juiste zorg en aandacht voor detail!

Een goede verzorgings- en onderhoudsroutine voor de baard is een must om het soort baard te ontwikkelen waarop je trots kunt zijn – een baard die je onderscheidt van andere bebaarde heren voor wie baardonderhoud een bijzaak is.

In dit artikel helpen we je graag op weg met een aantal tips voor het onderhouden van je baard. Dit met het doel om het uiterlijk en de algehele gezondheid van jouw baard naar een nieuw niveau te tillen.

Je eigen baard onderhouden

1. Hydrateer je baard

Een gehydrateerde baard is een gezonde baard. De meeste van jouw baardproblemen zullen waarschijnlijk worden opgelost als je jouw huid en gezichtshaar gehydrateerd houdt. Baardolie is een van de belangrijkste producten voor elke bebaarde man. Bij gebrek aan talgolie moet je dagelijks baardolie aanbrengen. Het voedt en hydrateert je baard en de huid eronder. Een aantal gevolgen zijn onder meer:

1. Geen droge of jeukende baard meer.

2. Je krijgt een zachte baard.

Zorg ervoor dat je natuurlijke baardoliën gebruikt. Ze bevatten drager- en essentiële oliën met therapeutische eigenschappen die je baard voorzien van de voedingsstoffen die hij nodig heeft. Gebruik geen baardoliën met chemicaliën of siliconen. Gewoonlijk zijn baardoliën niet erg duur. Maar als je er geen wilt kopen, zijn er alternatieven:

  • Je kunt jojoba-olie, amandelolie of kokosolie kopen en deze op je baard aanbrengen.
  • Je kunt je eigen baardolie maken.
  • Baardbalsems kunnen ook een geweldig product zijn als het gaat om hydratatie en conditionering.

Er is een verschil tussen balsems en oliën. Wil je jouw baard ‘stylen’, is het kiezen voor een balsem wellicht de betere keuze. Deze kunnen je baard namelijk fixeren.

2. Houd je baard schoon

Je baard regelmatig schoonmaken is een must. Je baard is een broedplaats voor dode huidcellen, voedseldeeltjes, vuil, stof, zweet, bacteriën en meer. Hierdoor kunnen je poriën verstopt raken en kan je huid droog worden en beginnen te jeuken.

Gebruik geen gewone haarshampoo die bedoeld is voor gebruik op de hoofdhuid. Meestal zitten ze vol chemicaliën en maken ze de zaken alleen maar erger. De chemicaliën in dergelijke producten zullen de natuurlijke oliën van je gezichtshaar verwijderen, waardoor je een droge en broze baard krijgt.

Gebruik een natuurlijke baardshampoo om je baard schoon, zacht en heerlijk ruikend te houden. Het reinigt je baard zonder deze te verwijderen van de natuurlijke talgolie die ons lichaam aanmaakt.

Je kunt je baard ongeveer 2 keer per week wassen – was je te vaak, dan kan het je baard en huid uitdrogen.

3. Borstel en kam je baard

Het heeft veel voordelen om je baard te borstelen en kammen:

  • Borstelen: verdeelt de natuurlijke oliën van de huid gelijkmatig over jouw baard.
  • Borstelen: traint de groeirichting van jouw baard. Geweldig om vorm te geven.
  • Borstelen: bevordert de groei door de bloedcirculatie te verhogen.
  • Kammen: houd jouw baardhaar klitvrij.
  • Kammen: styling van je baard.

Welke tools heb je nodig om je baard te stijlen?

Een kam is beter voor het ontwarren en stijlen. Een borstel is beter voor training en de algemene gezondheid van de baard.

Als het gaat om het kiezen van een baardborstel, worden borstels met varkenshaar als de beste borstels beschouwd. Zwijnenhaar heeft een natuurlijk vermogen om oliën te dragen, dit zorgt ervoor dat elk haartje in je baard wordt gecoat en gevoed. Hierdoor ziet je baard er geweldig uit.

4. Trim de baard, wang en halslijn

Als je je baard wilt laten groeien, is het aan te raden om hem iedere 6-8 weken te (laten) trimmen. Gezichtsharen groeien ongelijkmatig in verschillende richtingen en in een ander tempo. Bovendien komen gespleten haarpunten en beschadigde haren veel voor. Af en toe trimmen is daarom essentieel om de baard gelijkmatig en gezond te houden. Het houdt je baard gevormd en scherp. Hiervoor heb je een baardschaar nodig en een goede trimmer.

Let op: Het is vaak gemakkelijk om ze te vergeten, maar de wangen en halslijnen zijn erg belangrijk voor het uiterlijk van je baard. Ze bepalen de grenzen van je gezicht, dus verwaarloos ze niet.

Baard onderhouden: de dagelijkse routine

Ochtendroutine baard onderhouden

De ochtendroutine is erg belangrijk, het is tijd om je baard te verwennen voordat je weggaat voor je dag.

1 Maak je baard schoon: was je baard met water. Gebruik tot 2 keer keer per week een baardshampoo.

2 Droog je baard: droog hem voorzichtig af met een handdoek of gebruik een föhn. Houd het een klein beetje nat.

3 Bevochtigen en conditioneren: breng baardolie of een conditioner aan. Zoals je al weet, is dit buitengewoon belangrijk.

4 Borstel je baard: verdeel de olie over je baard

5 Optioneel: breng baardbalsem aan voor styling en conditionering de hele dag door

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Avondroutine baard onderhouden

De avondroutine hangt af van hoe de dag is verlopen. Als het een normale dag op kantoor was, kun je jouw baard gewoon met water wassen en wat baardolie aanbrengen. Dit is geen must en het hangt af van jouw voorkeur.

Voor het geval je baard erg vies is geworden. Was het met een baardshampoo en breng vervolgens de baardolie aan.

Tijdens de dag

Dit hangt ook af van hoe je dag verloopt. Indien nodig kun je door de dag heen, de baardolie opnieuw aanbrengen.

Als het erg warm is, kun je een watersproeier meenemen en die gedurende de dag aanbrengen om je baard gehydrateerd te houden.

Als het winter is en je in de regen terechtkomt, zorg er dan voor dat je je baard voorzichtig afdroogt, vervolgens breng je baardolie aan om hem er goed en gezond uit te laten zien.

We hopen dat dit artikel je op weg heeft kunnen helpen met het onderhouden van je baard. Heb je vragen over het uiterlijk en de algehele gezondheid van jouw baard of laat je hem liever behandelen door een professional?

Feel free to reach out! We helpen je graag op weg!