fbpx
Selecteer een pagina

Over de juiste nazorg van permanente make-up heerst er heel wat verwarring. Wel is het zo dat de juiste behandeling een spoedig herstel als gevolg heeft. Hiermee voorkom je complicaties die kunnen optreden zoals o.a. een infectie. Met ons advies word jij een pro in de nazorg van permanente make-up.

De eerste nazorg van permanente make-up

Vrijwel meteen na de ingreep breng je een antibacteriële zalf aan om zo een ​​beschermende barrière te creëren. Dat voorkomt infecties in de gevoelige huid. Reinig de huid drie uur na het aanbrengen van de zalf. Deze handeling mag je om de drie uur herhalen op de eerste dag. Nadien reinig je datzelfde gebied één keer per dag voorzichtig met lauw water en milde zeep. Ten slotte dep je het droog met zacht keukenpapier om eventuele afscheiding te verwijderen.

three makeup brushes on top of compact powders

Je normale dagelijkse activiteiten kan je hervatten, maar bescherm het behandelde gebied door het 7 à 10 dagen droog te houden. Voorkom dat het gebied nat wordt bij het douchen of bij het overmatig zweten. Vermijd zwembaden, stoombaden en sauna’s voor deze korte periode. Ook breng je beter geen make-up aan, aangezien cosmetica van welke aard dan ook de genezing en kleur kunnen verstoren. Tot slot mag je jezelf niet blootstellen aan UV-stralen veroorzaakt door de zon of door zonnebanken omdat ook dit de kleur kan beïnvloeden.

Het gebied kan jeuken. Maak je in dat geval geen zorgen, het maakt deel uit van het genezingsproces. De verleiding om het behandelde gebied te plukken, pellen of krabben gaat in dat geval optreden, maar dit mag je onder geen enkele omstandigheden doen. Het risico bestaat dat de kleur dan niet zal vasthouden en je riskeert vlekken, littekens of infecties op te lopen.

Enkele tips die het genezingsproces ten goede komen

  1. Drink veel water tijdens het genezingsproces om de hydratatie van de huid te behouden.
  • Zorg voor een gezond voedingspatroon tijdens de genezing. Over het algemeen geldt: hoe gezonder je bent, hoe sterker jouw lichaam met een betere retentie als gevolg.
  • Roken tijdens het genezingsproces vertraagt het genezingsproces met een mindere pigmentretentie als gevolg.
  • Blootstelling aan de zon zal de kleur doen vervagen, dus bij warm weer altijd een SPF gebruiken zodra het behandelde gebied genezen is.
  • Gebruik een propere kussensloop bij het slapen.
  • Gedurende vier weken geen gezichtsbehandelingen zoals o.a. botox, chemische behandelingen of microdermabrasie uitvoeren.
photo of woman's face reflection

Nazorg bij permanente make-up: behandeling van de wenkbrauwen

Bij de wenkbrauwen is het belangrijk dat je delicaat te werk gaat. De eerste dagen na een behandeling mag je de behandelde plekken droogdeppen met een zachte papieren handdoek. Met deze handeling voorkom je dat er een dikke korst ontstaat, wat op zijn beurt kan leiden tot meer pigmentverlies.

Al wat je hoeft te doen is de bovenstaande instructies volgen. Het voornaamste is dat de huid kan ademen. Na het wassen mag je er dus geen producten op aanbrengen. Vaseline zal bijvoorbeeld de wenkbrauwen doen zweten terwijl antibacteriële zalven het pigment van je wenkbrauwen kunnen verwijderen. Waar je wel zeker op moet letten is je pony, deze bind je de eerste drie dagen best vast aangezien dit een grote bron van infecties kan zijn.

Zorg ervoor dat je je haar wast met je hoofd achterover gekanteld. Zo voorkom je dat er water over je gezicht stroomt.

Wat moet ik weten over de nazorg van wenkbrauwen?

Eerst en vooral is het belangrijk dat je weet dat de kleur meteen na de behandeling tot 50% donkerder oogt. Het kan dus nog even duren alvorens jouw wenkbrauwen de juiste kleur en vorm aannemen. Dat gebeurt geleidelijk aan, de huid zal een beetje schuren en dan nadien zal deze lichtjes afschilferen. Ten tweede is het van belang dat je je ervan bewust bent dat de echte zich pas uit tot vier weken na de behandeling. Zo verlies je in de eerste week ongeveer 30-50% van de geïmplanteerde kleur. Hou er dus rekening mee dat de wenkbrauwen in deze periode vlekken kunnen vertonen en ook de kleur zal lichtjes vervagen. Tijdens het genezingsproces kan het met momenten zelfs lijken alsof de kleur verdwenen is. Dit lijkt echter alleen zo omdat de kleur verborgen wordt door de genezende huid.

In geen geval mag je tijdens de periode van 4 weken overige permanent cosmetisch werk laten uitvoeren. Ook de nazorg dient correct opgevolgd te worden. Zoniet bestaat de kans dat het eindresultaat niet wenselijk is en in dat geval heb je mogelijk aanvullende behandelingen nodig. Infecties en allergische reacties komen niet vaak voor, maar ze kunnen in zeldzame gevallen optreden. Om infecties tegen te gaan, volg je de nazorginstructies nauwkeurig op. Mogelijke symptomen van een allergie zijn dan weer: roodheid, hevige jeuk, zwelling, huiduitslag, blaren of droogheid. Raadpleeg zeker jouw huisarts wanneer je last hebt van de bovenstaande symptomen.

woman getting lips applied with lipstick

Nazorg bij permanente make-up: behandeling na permanente eyeliner

De zwelling verschilt uiteraard van persoon tot persoon. Toch zien we dat de meeste mensen gezwollen oogleden krijgen, alsof ze net een hevige huilbui achter de rug hebben. De wallen zijn 1-2 dagen zichtbaar. Gebruik geen nazorgproducten. Je mag wel een zoutoplossing zoals physiodose gebruiken om de ogen te wassen als ze pijnlijk of vervelend aanvoelen. Draag geen contactlenzen, krul geen wimpers en gebruik geen mascara na de ingreep. Hou dit minimum vijf dagen vol.

Om de zwelling te verminderen, kan je elk uur gedurende 10 minuten ijs op de behandelde plekken leggen. Zorg ervoor dat het ijs rolt – laat het niet in een gebied achter. Een extra kussen is aan te raden bij de eerste nacht. Eén week na de behandeling mag je mascara aanbrengen. Maar deze moet steriel zijn, dus er moet een nieuwe mascara worden aangekocht.

Oogprocedures kunnen lastig zijn, wimpers die aan elkaar plakken en oogleden die opzwellen en vervelend aanvoelen. Een positieve mindset helpt om de genezing te bevorderen. Wanneer je gezond eet en als je je goed in jouw vel voelt, zal je minder last hebben van de symptomen met een aangenamere genezingsproces als gevolg.

woman with red lipstick holding lipstick

Nazorg bij permanente make-up: behandeling van de lippen

Gelukkig is het toegestaan de lippen te wassen na een behandeling aan de lippen. Maar lippen zijn heel gevoelig. Was de behandelde plek daarom gedurende tien dagen lang voorzichtig met vloeibare zeep en water. Gebruik hierbij alleen je handen en dep het gebied daarna droog. Je mag niet wrijven. Na het reinigen mag je gedurende vijftien seconden druivenpitolie, kokosolie of ongeparfumeerde lotion meerdere keren per dag aanbrengen. Breng het goedje zacht aan en gebruik zeker geen vaseline. Slaap de eerste paar nachten op een verhoging om de zwelling te verminderen.

Geef jouw lippen even de tijd om te genezen. Na zeven à tien dagen mag je lipgloss met zonnebrandcrème aanbrengen op het getatoeëerde gebied om de kleur te beschermen. Het regelmatige gebruik van SPF met een minimumfactor van 30 en UVA- en UVB-bescherming helpt vervaging van de kleur te voorkomen.

Wat moet ik weten over de nazorg van lippen?

De verdoving is werkt uit binnen de half uur en de kleur van jouw lippen komt terug in je lipweefsel. IJs kan op dezelfde manier als bij de eyeliner worden aangebracht om het branderige gevoel te verlichten.

Twee uur na de procedure en alvorens je naar bed gaat, dep je het gebied voorzichtig met een vochtig wattenstaafje. Dit is nodig om overtollig lichaamsvocht en kleine bloedvlekjes te verwijderen. Zo treedt er geen korstvorming op. Breng de genezende balsem elk uur aan terwijl je wakker bent. Het gebruik van lippenstift is pas na één week toegestaan. Wanneer je lippenstift te vroeg aanbrengt bestaat de risico dat er een allergische reactie optreedt veroorzaakt door de ingrediënten van de lippenstift.

Wees voorzichtig bij het eten van pittig eten, zout of citrusvruchten; vermijd ze indien mogelijk. Drink met een rietje om het risico op infecties te verminderen, zorg ervoor dat je genezende balsem steriel blijft en wees ook voorzichtig bij het tandenpoetsen.