fbpx
Selecteer een pagina

Tatoeages worden steeds populairder en sommige mensen vragen zich af: Kan je tijdens zwangerschap tatoeëren. Bij een tatoeage wordt namelijk inkt in het lichaam geïnjecteerd en elke keer dat iemand een vreemde substantie in het lichaam introduceert, is er een gezondheidsrisico. De kleurstoffen in inkt bevatten vaak chemicaliën op metaalbasis, en sommige bevatten microverontreinigingen die bijwerkingen kunnen veroorzaken.

Voordat je besluit om tijdens de zwangerschap een tatoeage te zetten, is het belangrijk om de risico’s te begrijpen en welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen. Lees verder voor meer informatie.

Is tijdens zwangerschap tatoeëren veilig?

Er is weinig specifiek onderzoek gedaan naar de veiligheid van het krijgen van een tatoeage tijdens de zwangerschap, maar het nemen van enkele maatregelen kan de risico’s helpen verminderen:

 • Zorg ervoor dat de tatoeëerder een geregistreerde beoefenaar is.
 • Vertel de tatoeëerder over de zwangerschap.
 • Beoordeel het pand op reinheid.
 • Zorg ervoor dat de tatoeëerder voor elke procedure alleen nieuwe of gesteriliseerde apparatuur gebruikt – inclusief handschoenen en naalden.
 • Vraag wat de inkt bevat en of ze vanwege veiligheidsredenen zijn teruggeroepen.
 • Zorg ervoor dat alle inkt steriel en ongeopend is, eventueel uit bekers voor eenmalig gebruik is gehaald en na gebruik wordt weggegooid.
 • Vraag de tatoeëerder om contactgegevens, voor het geval er zich na de procedure problemen voordoen.
 • Een gerenommeerde studio en ervaren tattoo-artiest zullen graag eventuele zorgen over veiligheid, netheid en andere aspecten van de procedure wegnemen.

Risico’s tijdens zwangerschap tatoeëren

De belangrijkste zorg bij het krijgen van een tatoeage tijdens de zwangerschap is het risico op infectie.

Andere problemen, zoals een reactie op de inkt, kunnen ook pijn en ongemak veroorzaken. Sommige vrouwen kiezen ervoor om hun ongemak tijdens de zwangerschap niet te vergroten.

Bacteriële infectie

Volgens een recensie uit 2016 ontwikkelt 0,5–6,0% van de mensen een infectie als gevolg van een tatoeage. Hoewel dit percentage relatief laag is, kan elke infectie tijdens de zwangerschap – en eventuele medicatie om dit op te lossen – mogelijk de foetus beïnvloeden.

Het volgen van veiligheids- en hygiënerichtlijnen kan het risico op infectie helpen verminderen. Dit helpt echter niet in alle gevallen, bijvoorbeeld als iemand reageert op microverontreinigingen in inkt.

Het is belangrijk om te onthouden dat een verse tatoeage een open wond is en daarom vatbaar voor infectie. Een persoon met een verzwakt immuunsysteem kan een hoger risico lopen.

Een agressieve infectie kan leiden tot:

 • Koude rillingen of zweten
 • Koorts
 • Ongemak rondom de tatoeage, zoals:
 • Een toename van zwelling en roodheid
 • Gele korstvorming
 • Drainage van pus
 • Verergering van pijn

Iedereen die symptomen van infectie ervaart, vooral koorts of koude rillingen, moet onmiddellijk medische hulp krijgen. Als je geen behandeling krijgt, kan dit tot een ernstiger probleem leiden.

Een bacteriële infectie van een tatoeage kan verergeren en zich ontwikkelen tot cellulitis, wat pijnlijk kan zijn. De infectie kan dan in de bloedbaan terechtkomen en zich ontwikkelen tot bacteriemie en mogelijk sepsis, wat levensbedreigend kan zijn.

In zeldzame gevallen kan een infectie van een tatoeage zich ontwikkelen tot necrotiserende fasciitis, die ernstig is en resulteert in de dood van zacht weefsel.

Als een van deze complicaties zich voordoet, heeft een persoon een behandeling met antibiotica nodig. Over het algemeen blijven artsen onzeker of antibiotica veilig kunnen worden gebruikt tijdens de zwangerschap.

Er is ook minimaal onderzoek beschikbaar naar de veiligheid van tatoeage-kleurstoffen bij zwangere vrouwen. Deze kleurstoffen kunnen negatieve reacties veroorzaken. Over het algemeen weten experts niet precies hoe inkt mensen beïnvloedt, vooral op de lange termijn, en ze zijn onzeker over de effecten op foetussen en baby’s.

Virale infectie

Als de tatoeëerder geen strikte hygiëneprocedures volgt, kan er een risico zijn op ernstigere infecties, zoals hepatitis of HIV. Een zwangere vrouw kan beide aandoeningen aan de baby overdragen.

Huidreacties

De componenten van kleurstoffen kunnen tot een ontstekingsreactie leiden, vooral in het gebied van de tatoeage. Verschillende kleurstoffen bevatten verschillende mineralen, die de kleurstoffen hun kleur geven. Afhankelijk van de kleurstof kan de reactie van het lichaam variëren.

Het hebben van een huidreactie tijdens de zwangerschap kan het ongemak vergroten. Corticosteroïden kunnen de symptomen van sommige reacties helpen verlichten, maar deze geneesmiddelen zijn mogelijk niet veilig tijdens de zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.

Voorbeelden van mineralen in kleurstoffen zijn onder meer:

 • Rood: kwiksulfide
 • Blauw: kobaltaluminaat
 • Groen: chroomoxide of loodchromaat

Omdat een tatoeage permanent is, kan de reactie lang aanhouden. Deelnemers aan onderzoeken hebben de volgende bijwerkingen of reacties van tatoeages gemeld:

 • Zwelling
 • Jeuk
 • Acne
 • Littekens
 • Bloeden

Gekleurde tatoeages lijken eerder reacties te veroorzaken dan zwarte tatoeages.

Ook kan het tatoeage-gebied gevoeliger zijn voor zonlicht dan de rest van de huid, en blootstelling aan zonlicht kan leiden tot steken, jeuk, pijn, zwelling en roodheid. Het risico van deze reactie lijkt te variëren, afhankelijk van de kleur van de inkt, en is waarschijnlijk het gevolg van kleurstofingrediënten.

Dingen om te overwegen bij tijdens zwangerschap tatoeëren

Iedereen die een tatoeage wil, moet overwegen:

Permanentie

Een tatoeage is een permanente verandering van het lichaam. Verwijderen is een optie, maar experts zijn nog steeds niet zeker van de effecten van inktverspreiding in het lichaam.

Vorm en locatie

Het lichaam verandert van vorm tijdens de zwangerschap en striae kunnen op de heupen, dijen en buik achterblijven. Deze kunnen het uiterlijk van een tatoeage beïnvloeden.

Epiduraal tijdens de bevalling

Een ruggenprik kan pijnverlichting bieden tijdens de bevalling en het is onduidelijk of het hebben van een tatoeage op de onderrug een risico vormt tijdens deze procedure. Deskundigen hebben hun bezorgdheid geuit, maar onderzoekers adviseren dat iedereen die een ruggenprik nodig heeft, er een moet krijgen.

Onderliggende aandoeningen

Iedereen met een aandoening die het immuunsysteem of het genezingsvermogen aantast, zoals hiv of diabetes, moet een arts raadplegen voordat hij een tatoeage krijgt. Deze mensen hebben mogelijk een hoger risico op infectie.

Hoe zit het met henna?

In sommige culturen brengen mensen tijdens het laatste trimester henna-tatoeages op de buik aan. Henna is een natuurlijke kleurstof die de huid tot wel 4 weken laat vlekken.

Zwarte henna bevat echter para-fenyleendiamine, wat de huid kan beschadigen. Het kan ook een aanzienlijke reactie veroorzaken, met blaren en mogelijk littekens. Henna-tatoeages zijn misschien veilig tijdens de zwangerschap, maar de henna mag niet zwart zijn.

Conclusie Tijdens Zwangerschap Tatoeëren

Er is onvoldoende bewijs om te zeggen of het een goed idee is om tijdens de zwangerschap een tatoeage te laten zetten. Mensen kunnen voorzorgsmaatregelen nemen om het risico op complicaties te minimaliseren, maar er is geen garantie tegen infectie en andere problemen.

Overleg met een arts voordat je tijdens de zwangerschap een tatoeage zet. Wachten tot nadat de baby is geboren en de borstvoeding voorbij is, kan ervoor zorgen dat eventuele complicaties van een tatoeage geen gevolgen hebben voor het kind.